Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

BETTER LIVING THROUGH CHEMISTRY (ή η τέχνη της παραπλάνησης και του ανηλεούς χωσίματος)

Αυτή τη φορά ειναι απλά ένα τραγούδι .

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι από τους QOTSA (Queens Of The Stone Age) .

Για μένα είναι ένα μάθημα .

Πως να κάνετε τέχνη .

Πως να λέτε κάτι πολύ σημαντικό και χιλιοακουσμένο με διαφορετικό όσο και ενδιαφέροντα τρόπο .
Δε θέλω να σας παραπλανήσω οπως ηθελημένα κανουν οι QOTSA με αυτό τους το ψυχεδελικό (?!) τραγουδάκι (το ερωτηματικό και το θαυμαστικό εχουν μεγαλη σημασία) .

Ας ξεκινήσω απ' την εμφάνιση ....
Πρώτα απ' όλα αυτο το line up ειναι για μένα το καλύτερο τους . Όλοι ειναι ικανότατοι τεχνήτες μουσικοί αλλά δε θα μείνω πολύ σ ΄αυτό καθώς είναι σχεδόν αυτονόητο (όλοι θεωρούνται από τους κορυφαίους στο χώρο τους) .Αυτό που μ'ενδιαφέρει περισσότερο σ' άυτους είναι η εμφάνιση. Καλά ακούσατε η εμφάνιση . Ας πάρουμε τους δυό frontman ...

ο ένας ένα ξανθό καλοθρεμμένο τσαμπουκαλίδικο αμερικανάκι ...με τα μπράτσα του και ενίοτε τις ατάκες του για τα κορίτσια . Ο άλλος μισόγυμνος με τατουαζ και μεφιστοφελικό μούσι πασίγνωστος για προκλήσεις , ζημιές , φασαρίες κτλ . δεν προβάλλει κανένα ιντελέκτουαλ στοιχείο επάνω του .....αυτοι ειναι οι δημιουργοί του τραγουδιού .
Σεμνοί ? καθε άλλο ...
Διανοούμενοι ? ε όχι δα ! περισσότερο δυο τύποι που πίνουν , γαμάνε και γράφουν
"ψυχεδελικά" τραγούδια για χάπια .

Ελπίζω να κάνατε τον κόπο ν' άκουσετε το τραγουδι απο το σύνδεσμο που εβαλα στην αρχή .

Ξεκινάει το τραγουδι λοιπον ...
εισαγωγή που παραπέμπει σε ψυχεδελικες ανατολιτικες ατραπούς . Πιστή σε φόρμες που χρησιμοποιηθηκαν ,κατα κορον σε αναλογα δημιουργηματα, απο τα μεσα των 60's και μετα .
Η πρώτη φράση που ακουει ο ανυποψιαστος ακροατής ειναι ..."το μπλε χαπι σου ανοιγει τα ματια" ώπα!!! άρχισε το τσάμικο ...αλλη μια απ τα ιδια γαμω τα χαπια σας γαμω ...
"υπαρχει καλυτερος τροπος ? "χμμ!
" μια νέα θρησκεία συνταγογραφημένη για τους απιστους " ξανα χμμμμ!

"ο ηρωας κραταει μαχαιρι, και το αιμα δεν ειναι αρκετο , ειναι πολυ αργα για να γυρισεις πισω? ειναι πολυ αργα για να φυγεις ?" βρε τι γινεται εδω κατι δεν παει καλα ..τι δουλεια εχουν τα αιματα εδώ ?

"δεν ειναι κανενας εδω , ανθρωποι παντου , εισαι μονος σου "

"για να δω αν ακουω καλα" ναι κι εγω ...για να δω τι αλλο θ' ακουσω !
"πρέπει μονο να παρω , απ΄τις ανεξαντλητες προμηθειες " χαπιων?
"για να ξεσηκωσω τους νεκρους" ντοϊνγκ !
"τα ειδωλα σας καιγονται, ο οχλος ερπει προς την επιφανεια , διεκδικω τη λογικη μου, καταστρεφοντας τους παντες " ΩΡΕ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ?

εδω ο ανυποψιαστος ακροατης τα χει παιξει ....ξεκινησε ν' ακουει ενα ψυχεδελικο τραγουδακι για χαπια απο καποιους χιπππιδες και κατεληξε ν' ακουει σεναρια για την καταστροφη του κοσμου οπως τον ξερουμε απο ορδες "νεκρων" (βαρβαρων , αγριων ,ανθρωπων που διατηρουν καικινουνται ενστικτωδως) και υμνο στη βια ως μέσο διεκδίκησης της ελευθερης ανεξαρτητης σκεψης απο ενα καθεστως που καθιερωνει νεες θρησκειες και θεούς .

η χαρα του αντεξουσιαστη λοιπον .
Αυτο ειναι το "better living through chemistry" .

o ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟς ομως εχει μπει στο θεμα απο την αρχη . Απο το πρωτο ακουσμα του τιτλου μπαινει στο θεμα μια και η φραση του τιτλου ειναι παραπομπη στο βιβλιο του aldus huxley "brave new world" και οποιος το εχει διαβασει κανει ευκολα το συσχετισμο στιχων και βιβλιου .
τιθεται εμεσα λοιπον το ερωτημα "ελευθερια ή καλοπεραση " που σε ρεαλιστικη βαση μεταφραζεται "θανατος ή (τεχνολογικη) προοδος ?" .

Σταματω εδω και ακουω αλλη μια φορα το τραγουδακι .

1 σχόλιο:

wpleftyboy είπε...

το τραγουδι το ακουτε αν απλα πατησετε τον τιτλο του προηγουμενου ποστ μου