Σάββατο, Ιουλίου 07, 2007

Ο θάνατος του κ. Καθηγητή.

Οσο η Σουρεκλεμέ μιλούσε έτσι για τον κ. Καθηγητή με κυρίευε ντροπή. Ολο και περισσότερη μέχρι που έχωσα το πρόσωπο μες την ποδιά μου και δεν σήκωνα καθόλου το κεφάλι. Ο βάλτος γύρω μου είχε στενέψει απελπιστικά. Ενιωθα στριμωγμένη ανάμεσα στις λέξεις της. Κάθε μια κατάφερνε και ένα χτύπημα στην εικόνα του σαν άνθρωπος που χάνει ένα- ένα τα δόντια του και στέκει στο τέλος φαφούτης μπροστά σου να κοιτά το κομμάτι το ψωμί στα χέρια του ξέροντας ότι δεν μπορεί να το φάει. Ψίχουλο- ψίχουλο ανάμεσα στα δάκτυλά του κόβεται τότε ο Κόσμος και γίνεται ο ήρωας μικρό αδύναμο πουλάκι που συντηρείται με ό,τι γλίτωσε από το παλιό του μεγαλείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα όρια συγχέονται. Δεν ξέρεις αν το δέος που αισθάνεσαι είναι για την συντριβή του ή για σένα τον ίδιο που είσαι παρών και τον βλέπεις μέσα σ αυτήν.

Τον σαβάνωσες εκεί στον κάμπο αγαπημένη γερόντισσα, τον κ. Καθηγητή. Συρρικνώθηκε, ένα μικρό σκουληκάκι έγινε στη διπλανή πέτρα, κόμπος στο λαιμό, μια θολούρα μπροστά στις κόρες, δάκρυ. Ενιωσα την υγρασία του στην ανάποδη του χεριού μου καθώς αποκολλήθηκε για πάντα από μένα και τότε ανέβηκε θρήνος μεγάλος μέσα μου σαν ουρλιαχτό που έκαψε το λαιμό μου. Κύλησε κάτω ενώθηκε με το χώμα, μια χοντρή στάλα που ρούφηξε αμέσως η γης. Εσβησε για πάντα. Σκέφτηκα το ερμάρι με τα βιβλία μου. Είχα χρόνια να τα αγγίξω. Κλειστά. Βαριά. Ασήκωτα. Καμιά χαρά δεν μου έδιναν πια. Πέθανες, είπα. Κι έχωσα το πρόσωπο μέσα στις χούφτες μου νιώθοντας απέραντη μοναξιά.

2 σχόλια:

aspic είπε...

Πέθανε ο καθηγητής,να ζήσει ο επιμελητής.
Κατά το πνίγηκε ο βασιλιάς να σώσουμε το γάτο.Όπου γάτος θα είναι ο νέος ανακυρηγμένος βασιλιάς,που με τον χρόνο θα τον πνίξουμε και αυτόν και στην θέση του θα βάλουμε πάλι έναν νέο γάτο αυτόν που σήμερα είναι ποντίκι,και χθές ταπεινό σκουληκι του αγρού που μπάρκαρε στο καρβουνιάρικο να κάνει την τύχη του.
Και έτσι λοιπόν,όλα αλλάζουν και όλα μεταμορφώνονται για να καταλήξουν τελικά στο μαύρο πάτο της θάλλασας,πείτε την και ιστορία άν θέλετε,και μόνο εμείς μένουμε οι ίδιοι, μάρτυρες σε αυτό το πανηγύρι, που όπως λέει και ο νιόνος, δέν έχει τέλος, χειροκροτήστε άλλη μιά και άλλη μιά, ευχαριστώ.







































Παρακαλώ.

Σας καταλαβαίνω φίλοι υποβρύχιοι ότι δέν αντέχατε άλλο την διανάθενα και όπου φύγει φύγει κολυμπώντας για κανένα νησί να σωθείτε,όμως θα πρέπει να αφήσετε λίγο την ανυπαρξία σας και να πάρετε και πάλι σάρκα και οστά , γιατί κάπου πρέπει να πώ και εγώ για την μεγάλη χαρά που με περιμένει από αύριο και ποιός να με ακούσει (και μήν ξεχνάτε καθώς θα έρχεστε,πώς είναι και ο ιωάννης που σας εκτιμάει για το σπουδαίο έργο όπως λέει που προσφέρετε στο διαδίκτυο).
Το λοιπόν που λέτε,παραδίδω και αύριο τα πράματα και μετά τέρμα για ενάμιση σχεδόν μήνα.
Εντάξει λίγη δουλειά θα υπάρχει ακόμη αλλά ίσα ίσα για να μέ κρατάει σε φόρμα και να μήν σκουριάσω.
Από αύριο λοιπόν ο άσπικ θα ξεχυθεί στον κόσμο ,θα γίνει κοσμοπολίτης και μάλιστα χωρίς κανένα έξοδο και κυρίως χωρίς ταλαιπωρία και κούραση.
Θα αράξω που λέτε στο κρεββάτι και θα χαζεύω τις μαύρες σκιές και περιγράμματα που έχει φτειάξει η υγρασία στο ταβάνι.
Να η αφρική,πιο δεξιά η αυστραλία,κάτι νησιά που δέν τα έχω χαρτογραφήσει ακόμη,οι ινδίες πάνω ψηλά η αλάσκα,όλος ο πλανήτης είναι εκεί πάνω.
Στην αρχή που λέτε παρατηρώ για αρκετή ώρα,ξαπλωμένος πάντα,μιά περιοχή στο ταβάνι.Μετά,δέν ξέρω πώς,αρχίζω να βλέπω και χρώματα,μικροσκοπικούς όγκους,ζουμάρω ακόμη περισσότερο και βλέπω θάλασσες βουνά,πόλεις και κάπου εκεί με παίρνει ο ύπνος.
Δέν το πιστεύετε,αλλά κατα την διάρκεια του ύπνου βρίσκομαι σε αυτό το μέρος του κόσμου που είδα στο ταβάνι,και κάνω κανονικό τουρισμό,συμβατικό και εναλλακτικό.
Τι μπάνια έχω κανει σε μακρινές θάλλασες,τι ορειβασίες,πόσους ανθρώπους διαφορετικούς και περίεργους έχω γνωρίσει,άσε που μένω και όπου θέλω από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία πέντε και βάλε αστέρων,μέχρι γραφικές καλύβες ιθαγενών μέσα στην ζούγκλα.Αφήστε που άμα αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα,με πιάσει κόψιμο από μολυσμένο νερό η χαλασμένα τρόφιμα ή μου την πέσει κανένα φίδι ή άγριο ζώο,ξυπνάω αμέσως και το εξαφανίζω στο λεπτό.
Σκόνη το κάνω.
Και άμα χρειαστεί σώζω και κανέναν άλλο ταλαίπωρο και γίνομαι και ήρωας.
Και το κυριότερο,επιστρέφω και πάλι από το ταξίδι ξεκούραστος και α νανεωμένος.Όχι πτώμα,καμμιά δεκαριά κιλά αδυνατισμένος,ζαρωμένος και με κύκλους στα μάτια,όπως άν ταξίδευα στο πραγματικό.

Θα μου πείτε βέβαια,ότι εσύ δέν είσαι κοσμοπολίτης αλλά κοσμοκοπρίτης,όπως μου λέγανε παλιά και στο μίσσος.
Το ίδιο θα μου λένε και από αύριο όσοι θα με βλέπουν όλη τη μέρα ξάπλα.
Σήκω ρε τεμπέλη θα μου λενε να προσφέρεις κάτι και εσύ στο κόσμο.
Ρε άντε γαμηθείτε ρε απατεώνες,θα τους απαντάω εγώ,που μου το παίζετε και σωτήρες.
Ότι και καλό να νομίζει πώς κάνει κάποιος,η αλήθεια είναι ότι τον κόσμο μόνο τον επιβαρύνει με την παρουσία του.
Δέν είδατε με τις συναυλίες για την σωτηρία του πλανήτη που γίναν σε όλο τον κόσμο.
Πήγαν για καλό υποτίθεται και γεμίσανε τον τόπο σκουπίδια.
Δέν είναι θέμα τεμπελιάς λοιπόν,είναι θέμα ιδεολογίας.
Σήμερα ο καλός αριστερός πρέπει καταρχήν να περνάει καλά βέβαια,ξεκινώντας όμως από μια αφετηρία άρνησης πρός τα πάντα.
Αρνείται την κίνηση,αρνείται την α νάπτυξη,και επιβραδύνει.
Επιβραδύνει -επιβραδύνει,αράζει τελείως και περνάει καλά,διατηρεί καθαρά και παρθένο και τον πλανήτη από την παρουσία του.
Για αυτό σας λέω,άμα με δείτε έξω εμένα,να μου πετάξετε ένα αυγό που λέει και ο κηλαηδόνης.
Εσείς,το ξέρω βέβαια,θα βγείτε να πάτε από δώ και από κεί και να τα βρωμίσετε όλα.
Δέν θα είμαι βέβαια έξω να σας πετάξω και εγώ κανά αυγό,αλλά ξέχασα να σας πώ πώς αγαπημένο μου χόμπυ προτού προσγειωθώ στον ύπνο μου σε κάποιο μέρος,είναι να πετάω απο πάνω και να εξτοξεύω αυγά και γιαούρτια στους τουρίστες.
Για αυτό σας λέω,προσέχτε τι κάνετε στην φύση,γιατί ο άσπικ σας παρακολουθεί στον ύπνο του.
(κάπως πρέπει να τους φοβερίσεις τελικά,μπάς και αποκτήσουν οικολογική συνείδηση).

dianathenes είπε...

Φτου! Ξελευθερία........